Serigrafie
Ce este serigrafia?
Serigrafia ne ajută să decorăm foarte frumos o mulțime de produse, la una sau mai multe culori, iar in felul acesta ele devin mai atractive pentru publicul căruia sunt adresate în plus vor avea o valoare adăugată percepută mai mare. Fie ca vorbim de un design mai atractiv al produselor, că vorbim de branding sau de simple marcaje industriale, serigrafia prin versatilitatea sa oferă o multitudine de soluții, fiind una dintre cele mai răspândite si utilizate tehnologii de imprimare/personalizare la nivel global.
Serigrafia este tehnologia care ne facilitează imprimarea pe o multitudine de materiale suport, de diferite compoziții chimice și dimensiuni.
Pe scurt imprimarea serigrafica se face cu ajutorul sitei serigrafice, care mai este conoscută și ca ciur de mătase și al racletei de cauciuc sau tăvălugului cum era cunoscut în trecut. Termenul de „serigrafie” provine din limba greacă, iar potrivit unor izvoare istorice serigrafia era folosită în China antică pentru imprimarea mătăsii, care are o istorie de peste 2000 de ani.
In Europa secolului XV-XVI aceasta metodă de imprimare era raspandită în principal în Anglia și Franța, iar in secolul XVIII această artă este raspandită aproape in toate țările Europei, unde cu ajutorul ei erau decorate: mobila, pereții, articolele textilele, produsele metalice s.a.
În prezent pe piața mondială de bunuri de larg consum putem identifica o cantitate impresionantă de produse promotionale imprimate serigrafic.
În prezent pe piața mondială de bunuri de larg consum putem identifica o cantitate impresionantă de produse promotionale imprimate serigrafic. Exemple de obicte ce pot fi imprimate serigrafic:
tricouri
jachete
bluze
șepci
umbrele
genți
rucsacuri
pixuri
pahare
căni
sticle
farfurii
panourile de comandă ale diverselor echipamente
ceasuri
powerbank-uri
parbrize și alte elemente din sticlă
tăvi
Avantajele serigrafiei:
Acuratețe mare a imprimării
Rezistență mare a imprimarii in timp
Versatilitatea tehnologiei
Costuri de productie rezonabile
Productivitate mare
Opacitate foarte buna – putere de acoperire foarte mare a cernelei
Industrii care beneficiaza de aportul serigrafiei:
Industria de publicitate, industria ambalajelor, auto, electronică, a construcțiilor de mașini, textilă, tipografică
Tipuri de materiale ce pot fi imprimate serigrafic:
Bumbac, Polyester, PP, PVC, Aluminiu, Alamă, Inox, Lemn, Hârtie, Carton, Sticla
Imprimarea serigrafică a articolelor textile finisate:
Frumoasele imprimări realizate pe tricouri, bluze, jachete, veste, șepci etc. sunt realizate în cea mai mare măsură serigrafic cu echipamente specializate de tip carusel.
Noi, Tropeum dispunem de doua astfel echipamente, unul este automat, iar cu el putem imprima foarte frumos și repede policromii complexe de până la 8 culori, iar cel de-al doilea este manual, iar cu el putem imprima imagini de până la 6 culori. Formatul maxim al imprimeului este A3, iar producția zilnică pe care o putem realiza este de aproximativ 3000-4000 de imprimări la 8 culori.
Deținem 4 astfel de echipamente serigrafice care ne permit să imprimăm o multitudine de obiecte de diferite forme și dimensiuni.
Imprimarea serigrafică pe obiecte cilindrice:
Își găsește aplicabilitate in industria ambalajelor, în industria alimentară, chimică sau farmaceutică, alte aplicații industriale, s.a.
La imprimarea obiectelor cilindrice sunt folosite mașini specializate.
Noi, Tropeum deținem un astfel de echipament semiautomat care ne permite să imprimăm obiecte cilindrice, precum pahare, sticle, borcane, sticluțe, cupe, căni, termosuri, dar și aplicații industriale.
Imprimare pe orice tip și formă de material textil (vestimentație și bagaje):
Versatilitate maximă prin tehnologia de transfer Serigrafic
Acest procedeu este folosit pentru personalizarea articolelor confecționate din pânză, piele sau înlocuitori de piele, asigurând decorarea in culori vibrante a acestora. Fără mijlocirea aeestei prețioase tehnologii, aceste obiecte ar fi foarte greu sau imposibil de imprimat prin intermediul altei tehnologii, fie din cauza materialului din care sunt confecționate, datorită complexitatii elementelor grafice de imprimat fie datorita formei acestor obiecte. Personalizările prin transfer termic serigrafic sunt de foarte bună calitate asigurând o acuratețe foarte mare a imprimării și o rezistență sporită în timp, iar beneficiile associate fiind o vizibilitate foarte bună și un impact remarcabil pentru brandul imprimat.
Imprimare serigrafică de format mare
Se diferențiază prin suprafața de imprimare mare și gabaritul adecvat al echipamentelor – depășește dimensiunile formatului 70 х 100 cm.
Aspecte tehnologice. Procedee disponibile:
- Serigrafie directă: cerneala se aplică direct pe produs prin sită cu ajutorul racletei. Deținem echipamente automate și manuale de serigrafie, care ne permit să imprimăm foarte frumos si repede, pana la 8 culori. Putem imprima astfel: tricouri, geci, șepci, umbrele, portcarduri, brichete, ceasuri, agende, autocolante etc.
- Transfer serigrafic: Tehnologie indirectă de imprimare a articolelor vestimentare sau de bagajerie. Logo-ul este imprimat serigrafic pe hartia de transfer, iar mai apoi se aplică pe produs cu ajutorul unei prese termice. Ex: genți, șepci, rucsacuri, borsete, jachete s.a.m.d.
Etapele procesului tehnologic:
- alegerea tipului de sită corespunzator imprimării ce urmeaza a fi facută;
- întindere sitei pe ramă;
- expunerea si developarea sitei serigrafice;
- alegerea cernelei,
- efectuarea montajelor si reglajelor
- alegerea tehnicii de imprimare;
- imprimarea propriuzisă;
- uscarea imprimării
Grosimea stratului de cerneală aplicat serigrafic este cuprins între 10/12 microni și poate ajunge până la 500 microni sau chiar mai mult. Spre comparație, tiparul offset aplică pe hârtie un strat de cerneală cu grosimea de la 1 – 2 microni.